§ Diszkográfia 1 § Diszkográfia 2 § Diszkográfia 3 § Diszkográfia 4 / Köszönetnyilvánítás § Fotóalbum §

 

 

 

 

 

A Mennyország hangja

Engem nagyon hamar megfogott Ofra Haza csodálatos hangja. Később egy nem mindennapi élményem is volt vele kapcsolatban: 5760-ban, Hesván havában az Úr egy napon figyelmeztetett engem, hogy Ofrát hamarosan magához fogja szólítani; megkért, hogy imádkozzam az ő lelkéért, úgy, ahogyan azt az Ésaiás 59:16-ban és 59:1-ben találjuk: „És látá, hogy nincsen senki, és álmélkodott, hogy nincsen közbenjáró; ezért karja segít néki, és igazsága gyámolítja őt.” „Ímé, nem oly rövid az Úr keze, hogy meg ne szabadíthatna, és nem oly süket az ő füle, hogy meg nem hallgathatna.” Akkor még semmit nem tudtam Ofra egészségi állapotáról. Erről csak három nap múlva értesültem, amikor beszállították őt a Tel-HaShomer-i Sheba kórházba, és az Úr ekkor azt mondta nekem: „Menj és imádkozz vele együtt, mert ezek lesznek az ő utolsó napjai ezen a földön; azután pedig hazahívom őt.” Így tettem, nem is tehettem másként.

Néhány gondolatban szeretném összefoglalni, hogy szerintem miért nem hasonlítható össze Ofra Haza semmilyen más énekessel:
* Azon kevés művészek egyike volt, akik zenei kíséret nélkül is csodálatos produkciókra képesek. Dalai rendkívül egyediek, sok, egyébként világhírű énekes sem képes az ő hangfekvésében énekelni.
* Számos nyelven tökéletesen énekelt: héberül, arámiaiul, arabul, angolul, spanyolul, franciául stb. A Deliver Us (Szabadíts meg!) című dalt például 17 nyelven adta elő!
* Olyan zenei stílusban ért el hatalmas sikereket, amelyek egyáltalán nem illenek bele a divatos irányzatokba; sikerült megismertetnie a világgal az ősi jemeni és zsidó dallamvilágot.
* A világon egyedüliként nemzetközileg is elismert lett, annak ellenére, hogy nem angolul énekelt! Általános gyakorlat, hogy a nem angol anyanyelvű énekesek, ha azt akarják, hogy az országhatáron túl is meghallgassák őket, kénytelenek a jelenleg első számú világnyelven énekelni. Igaz, néhányan elértek bizonyos sikereket úgy is, hogy valamelyik más, nyugati nyelven (pl. spanyolul, olaszul vagy franciául) zenéltek, de soha senki nem szerzett világhírnevet úgy, hogy olyan ősi, egzotikus nyelveken adjon elő, mint pl. a zsidó vagy az arámiai! Igaz, néhány dalt Ofra is énekelt angolul, de ezt csak azután tette, miután már egyébként is világhírű volt. Első dalai az Im nin’alu éa a Galbi, amelyek héber nyelvűek. Jóval később, az utolsó albumokra énekelt fel néhány angol nyelvű dalt, de még ezek között is több olyan van, amelyeknek a szövege részben héberül íródott.
* Ellentétben a világ könnyűzenei énekesnőivel, Ofra legtöbb dalát saját maga írta (a zenét és a szöveget egyaránt), csupán néhány esetben dolgott együtt Bezale’el Alonival.
* Végül pedig: Ofra Haza egy másik dimenzióba tartozott, márcsak ezért sem lehet őt összehasonlítani a világ többi énekesével, akik egyszerű, hétköznapi emberek. Ma már a szó szoros értelmében is más dimenzióban van, de amikor még a földön tartózkodott, az ő hangja akkor is olyan volt, mintha egyenesen a Mennyországból jött volna el közénk...


Ofra Haza Tel Avivban született, 5718 Hesván 25-én;
5760 Ádár I 17-e óta immár a Mennyországban pihen.§ Diszkográfia 1 § Diszkográfia 2 § Diszkográfia 3 § Diszkográfia 4 §
Fotóalbum

 

 

 

WebRing

OfraHaza Memorial Ring

Join Now

Ring Hub

Random

Prev

Next

WebRing

JERUSALEM

Join Now

Ring Hub

Random

Prev

Next

 

 

Emléke áldott, dalai olyanok,
mint egy imádság, szépsége ma már tökéletes a Mennyben,
a hangja pedig örök.